Kompleksowa pielęgnacja malin nie kończy się razem z zakończeniem sezonu zbiorów. Jeśli chcemy cieszyć się obfitymi plonami każdego roku, musimy odpowiednio przygotować nasze krzewy na okres zimowy. Przycinanie to jedno z kluczowych zadań, które musimy wykonać. Właściwie przeprowadzony proces nie tylko pomaga roślinie przetrwać niskie temperatury, ale również stwarza lepsze warunki dla rozwoju w następnym sezonie. Zatem jak, kiedy i dlaczego przycinać maliny na zimę? W tym artykule odpowiemy na te pytania, podając Ci krok po kroku instrukcje na zimowe przygotowanie Twojego malinowego sadu.
Przycinanie malin na zimę: Kiedy i jak?
Zaczynając od podstawowego pytania: kiedy przycinać maliny na zimę? Odpowiedź brzmi: na jesieni, po zakończeniu zbiorów i przed nadejściem pierwszych mrozów. Właśnie wtedy maliny są gotowe na ten delikatny zabieg. Jeżeli chodzi o to, jak przycinać maliny na zimę, to zależy nieco od odmiany. Maliny letnie i maliny jesienne mają różne wymagania.
Maliny letnie vs maliny jesienne: Jak przyciąć na zimę?
Maliny letnie przycina się na wiosnę, kiedy młode pędy zaczynają się rozwijać. Przycinanie pomaga skoncentrować energię rośliny na nowych pędach. Natomiast maliny jesienne przycina się na zimę, tuż po zbiorze owoców. Tuż nad ziemią, na wysokości około 10 cm, przycinamy wszystkie pędy, które już owocowały.
Przycinanie innych roślin na zimę
Pytań o przycinanie nie dotyczą tylko malin. Odpowiadając na inne pytania, jak przycinać budleje, róże, jeżówki na zimę? – zasady są podobne. Zawsze trzeba brać pod uwagę specyfikację danej rośliny.
Jak obchodzić się z innymi roślinami: Czy ścinać je na zimę?
Pytałeś/aś, czy ścinać maliny, czy przycinać jeżyny, czy podcinać lawendę na zimę. Odpowiedź wynika z tego, czym różnią się te rośliny. Maliny zdecydowanie przycinamy, i to niezależnie od odmiany. Jeżyny przycinamy tylko wtedy, gdy są to odmiany owocujące na pędach dwuletnich. W przeciwnym razie przycięcie spowoduje utratę owoców. Lawendę zimą przycinamy bardzo ostrożnie, ponieważ jest to roślina wrażliwa na mrozy.
Przechowywanie dalii na zimę
Dalie to rośliny cebulowe, które nie przetrwają zimy w naszym klimacie. Dlatego przed pierwszymi mrozami wykopujemy je, suszymy, a następnie przechowujemy w chłodnym miejscu.
To są podstawowe kierunki, które powinniśmy podjąć, aby przygotować maliny i inne rośliny na zimę. Pamiętaj, że zawsze możesz zasięgnąć porady w pobliskim centrum ogrodniczym lub szkółkarstwie. Mogą oni dostarczyć Ci najbardziej aktualnych i rzetelnych informacji o zalecanych praktykach pielęgnacji roślin na zimę.
Główne zasady przycinania i pielęgnacji roślin na zimę
Przygotowanie malin na zimę rozpoczyna się jesienią, po zakończeniu zbiorów i zanim nadejdą pierwsze mrozy. Maliny letnie przycinamy na wiosnę, aby skoncentrować energię roślin na nowych pędach. Z kolei maliny jesienne przycinamy na zimę, tuż po zbiorze owoców, na wysokość około 10 cm nad ziemią. Przy przycinaniu innych roślin, takich jak budleje, róże czy jeżówki, należy kierować się specyfikacją konkretnej rośliny. Jeżyny przycinamy tylko jeśli są to odmiany owocujące na pędach dwuletnich, a wrażliwą na mrozy lawendę przycinamy bardzo ostrożnie. W przypadku cebulowych dalii, które nie przetrwają zimy, wykopujemy je przed pierwszymi mrozami, suszymy i przechowujemy w chłodnym miejscu. Zawsze warto zasięgnąć porady specjalisty z pobliskiego centrum ogrodniczego czy szkółkarstwa, aby otrzymać rzetelne informacje o pielęgnacji roślin na zimę.
Leave A Comment