Zapraszamy do świata roślinnych specjałów, które rosną w najróżniejszych zakątkach naszej planety, przynosząc ze sobą mnóstwo smaków, zapachów i właściwości leczniczych. Wszystko zacznie się od soczystego, egzotycznego mango, a potem przez gęste awokadowe plantacje, błyszczące pola żurawiny, do krain pachnących intensywnie kurkumą czy rumiankiem. Nasza podróż odkryje nam też, gdzie swój dom ma rozmaryn, rytm życia drzewa mango i tajemice upraw innych, równie fascynujących roślin.
Gdzie rośnie mango i ile czasu potrzebuje na dojrzewanie?
Rozpocznijmy od naszego egzotycznego początku- mango. Zastanawialiście się kiedyś gdzie rośnie mango? Otóż, mango pochodzi z Azji Południowej, ale obecnie jest uprawiane na dużą skalę w wielu rejonach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Indyjskie lasy deszczowe czy piaszczyste brazylijskie tereny- oto główne domy dla tych soczystych owoców. Ile rośnie mango zapytacie? Drzewa mango zaczynają owocować po 4-6 latach od posadzenia i mogą dawać plony przez nawet 300 lat!
Gdzie rośnie awokado, żurawina i brzoza?
Zaraz obok, na sąsiednim polu może rosnąć awokado. Owoce te najczęściej uprawiane są w Meksyku, jednak rosną również w innych krajach o ciepłym klimacie, jak Kolumbia czy Peru. Coś zupełnie innego czeka nas na polach żurawiny- błyszczących czerwonymi owocami. Popularnym regionem uprawy żurawiny jest Ameryka Północna, ale znajdziesz ją też w Europie Północnej. A jeśli zapytacie gdzie rośnie brzoza, to odpowiedź brzmi: niemalże wszędzie na półkuli północnej.
Podróże kulinarne z kurkumą, rumiankiem i rozmarynem
Zmieniając kontynent, trafia na pola kurkumy. Właśnie, gdzie rośnie kurkuma? Kurkuma, cenna dla kuchni oraz medycyny, to roślina pochodząca z Azji Południowo-Wschodniej, gdzie do dziś jest szeroko uprawiana. Przeciwieństwo do niej stanowi rumianek, który swoją domowiną ma w Europie czy Ameryce Północnej. A gdzie rośnie rozmaryn? Tę roślinę kojarzoną z kuchnią śródziemnomorską najczęściej spotkamy w regionie Morza Śródziemnego.
Dalsze odkrycia: od ananasa przez wanilię po jemiołę
Gdzie rośnie ananas to pytanie które wcale nie jest takie proste. Odpowiedzią są tropikalne rejony, głównie Ameryka Centralna, Ameryka Południowa, ale również Azja. Co do wanilii, najwięcej jej upraw znajduje się na Madagaskarze, ale można spotkać ją na Maskarenach i w Ameryce Kosrtalnej. A dla przyjemności zimowych pocałunków pod jemiołą, musimy udać się do Europie, gdzie jest ona najczęściej spotykanym gatunkiem tego typu rośliny.
Oko na pola bawełny, marakui i cynamonu
Szczególnie ciekawie prezentuje się pytanie: gdzie rośnie bawełna? Otóż to roślina pochodzi z Afryki, ale największe uprawy znajdziemy w USA, Chinach czy Indiach. Z kolei marakuja, zamiast na polach, zazwyczaj widywana jest na winoroślach w ciepłych krajach Ameryki Południowej. Natomiast do cynamonu trzeba udać się do Sri Lanki, które jest największym producentem cynamonu na świecie.
Wizyta u nawłoci, rzepaku i szczawiku
Nawłoć, o której bycie naszym rodzimym kwiatem wie każde dziecko, jest typową dla strefy klimatu umiarkowanego rośliną i rośnie niemal na całym świecie, w tym w polsce i w wielu państwach europejskich. Z rzepakiem jest podobnie, spotyka się go na całym globie, z przewagą na półkuli północnej. Z kolei szczawik to roślina o zdumiewającej różnorodności, którą można spotkać na każdym kontynencie, oczywiście za wyjątkiem Antarktydy.
Szereg egzotycznych roślin oraz ich miejsca pochodzenia
Jest wiele fascynujących roślin, które rosną w całym świecie, a niektóre z nich są integralną częścią naszej kuchni. Na przykład, mango – z południowej Azji, które zaczyna owocować już po 4-6 latach od posadzenia. W ciepłym klimacie krajów takich jak Meksyk, Kolumbia czy Peru, rosną soczyste awokado. Polska brzoza natomiast, zdobi krajobrazy niemalże wszędzie na półkuli północnej.
Ciekawym tropem jest obecność pól kurkumy w Azji Południowo-Wschodniej, zbieranej dla kuchni i medycyny. W Europie i Ameryce Północnej rośnie zaś rumianek, natomiast rozmaryn, kojarzony z kuchnią śródziemnomorską, najczęściej można spotkać w regionie Morza Śródziemnego.
Ananas to owoc o bardziej skomplikowanym pochodzeniu, rośnie w tropikalnych rejonach, głównie Ameryki Centralnej, Ameryki Południowej, ale również Azji. Najwięcej upraw waniliowych znajduje się na Madagaskarze, i być może tam rośnie ten fantastyczny dodatek do ciast i deserów. Jeśli chodzi o zimowe uroki jemioła, przeważnie spotykana jest w Europie.
Historia białego złota- bawełna – jest zdecydowanie bardziej globalna, z pierwotnymi korzeniami w Afryce, a teraz z masowymi uprawami w USA, Chinach i Indiach. Marakuja jest widznym gościem winorośli w krajach Ameryki Południowej, natomiast do cynamonu trzeba się wybrać na Sri Lankę.
Wśród rodzimych roślin warto zwrócić uwagę na nawłoć oraz rzepak, które rosną niemal na całym świecie. Dla szczawika, o którego bogatym występowaniu należy wspomnieć, wyruszamy na każdy kontynent, oczywiście za wyjątkiem Antarktydy.
Leave A Comment